Okategoriserade

Hur bra är egentligen John Guidetti?

Svenska folket har ända sedan tiden i Nederländerna haft en väldigt stark tro till Guidettis kapacitet. Jag har tillhört gruppen tvivlare trots succén där. Främst med tanke på vad det var för typ av mål han gjorde men även till vilken liga det var.

Vi är ju svenskar och man får ju ha kraven ställda efter det. Det går inte att räkna med en Zlatan så fort en ung spelare bryter fram. Men hur bra är egentligen John Guidetti då?

John har en krigares hjärta och ett psyke med en övertro på sig själv lik danske Bendtners. Och det är, trots jämförelsen med en smått galen person, positivt då han tack vare det kan lyfta sig några extra procent över hans egentliga kapacitet. Självförtroende är otroligt viktigt för fotbollsspelare, det går att räkna upp vilken världsstjärna som helst som kan gå helt under isen utan självförtroende.

John har tack vare sitt självförtroende ett lugn i avslutningslägen som är av internationella mått, problemen är bara att ta sig till lägena.

Det som är Johns svaghet är hans avsaknad av ett internationellt gångbart löpsteg och effektivt ryck. Det begränsar honom som spelare då han inte själva kan skapa så mycket och göra sin motståndare. Det har varit väldigt tydligt i Premier League där tempot är väldigt högt och intensivt. Men det är även tydligt i alla löpdueller även på U21-nivå.

Om jag skulle jämföra honom med en spelare så blir det Marcus Allbäck. En lagspelare med ett bra avslut som skördade stora framgångar i landslaget men en ganska medioker klubbkarriär. John kommer kunna ha framgångar med i landslaget i framtiden, i de kvalmatcher då vi inte möter det allra bästa motståndet. Men i slutspel så kommer det förmodligen inte hålla. Så som det inte brukar för Sverige.

Frågan är om man kan träna upp snabbheten med friidrottstränare mm, om jag hade varit John hade jag lagt all min tid på det. Jag hoppas att han väljer ett mittenlag i Italien eller Spanien där kommer han kunna leverera mot de sämre lagen i de ligorna. Premier League ska han nog hålla sig undan.

Lycka till John och stort tack för ett underhållande U21 EM!

//Dennis